Gunborgs hemlagade hällbröd

Per Morberg 2018

Gunborgs hemlagade hällbröd

8 ingredienser

Ett trevligt och snabbakat knäckebröd till maten eller utflykten.

Ingredienser

portioner
  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk mald brödkrydda (t ex anis, fänkål eller kummin)
  • 1,2 l grovt rågmjöl
  • 1,2 l vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275 grader. Smält margarinet. Häll på vatten och mjölk och värm till 37 grader.
  2. Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan. Blanda i saltet, brödkryddorna och mjölet. Arbeta degen kraftigt, den skall vara ganska lös men välknådad.
  3. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela upp i bitar. Kavla sedan ut runda kakor. Det behövs två kavlar, först en vanlig slät, sedan en kruskavel. Kakorna bör ha en diameter på cirka 25-30 centimeter.
  4. Kavla en kaka åt gången, använd mycket mjöl till utkavlingen. Borsta noga bort mjölet före gräddning.
  5. Grädda en kaka åt gången tills den har fått färg, 1-2 minuter. Vill man ha brödet mjukt, låt det svalna under bakduk och förvara i plastpåse.