Boveteplättar med rödlök och löjrom

Boveteplättar med rödlök och löjrom
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Boveteplättar med rödlök och löjrom

11 ingredienser

Boveteplättar eller blinier. En god förrätt som blir lite extra fin om du serverar tillbehören i fina små glas eller skålar, till var och en av gästerna.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 äggvitor
  • 1 krm salt
  • gräddfil

Tillbehör

  • gräddfil
  • löjrom
  • dillkvist
  • citron, skivor

Gör så här

  1. Värm mjölken till fingervarmt.
  2. Smula i jästen.
  3. Rör till den löser sig.
  4. Blanda mjölken med bovetet och gräddfilen.
  5. Låt stå att jäsa i en timma.
  6. Vispa äggvitor hårt och ha i lite salt.
  7. Precis innan stekning vänd ned de hårt vispade äggvitorna.
  8. Ha en plättlagg och lägg i smör.
  9. Häll i smeten och stek som plättar.
  10. Första omgången brukar inte bli så lyckad… Andra omgången desto bättre!
  11. Servera tillbehören i höga vackra glas så blir det extra festligt. Löjrom i en och gräddfil i en. Ha en dillkvist och citronskivor till.