Skaldjurshamburgare med forellrom

Skaldjurshamburgare med forellrom
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Skaldjurshamburgare med forellrom

20 ingredienser

Bjud på Per Morberg och Leif Mannerströms hamburgare om du vill ha något lyxigt.

Per lagade även

Pepparstekt rådjursfilé

Mannerströms äppelkaka

Ingredienser

portioner

Skaldjursburgare

  • 8 havskräfta
  • 2 humrar
  • 8 ostron
  • 6 pilgrimsmusslor
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk ströbröd
  • 100 g forellrom
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymalen, efter smak
  • smör, till stekning

Beurre blancsås med krondill

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Spadet från ostronen
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 g smör, rumstempererat
  • vitpeppar, nymalen, efter smak
  • salt
  • 1 msk krondill, hackad (eller vanlig dill)

Gör så här

Skaldjurhamburgare

  1. Plocka ur köttet ur humrarna och havskräftorna.
  2. Öppna ostronen (se till att spara spadet).
  3. Skär sedan upp ostronen, musslorna, köttet från hummern och havskräftorna i 1/2 cm stora bitar.
  4. Blanda köttet i en skål med äggulorna, ströbrödet och senapen.
  5. Smaka av med lite salt och nymalen vitpeppar.
  6. Låt sedan stå och "sätta" sig i kylen 2-3 timmar innan stekning. Under tiden gör du såsen.
  7. Forma till burgare och stek på var sida i smöret i 3-4 minuter.
  8. Servera med Beurre Blancsås.

Sås

  1. Hacka schalottenlöken och lägg ner i en liten kastrull tillsammans med vinet, spadet och vinägern.
  2. Låt koka ner tills ungefär hälften.
  3. Häll i grädden och koka upp.
  4. Blanda sedan ner små klickar av smöret under omrörning.
  5. Smaka av med peppar och eventuellt salt samt dillen.