Pertans ålmacka och Martins waldorfmacka

Pertans ålmacka och Martins waldorfmacka
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Pertans ålmacka och Martins waldorfmacka

22 ingredienser

Per Morberg och Martin Löf bidrar med varsin läcker toast till förrätten.

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

portioner

Pertans ålmacka

  • 1 rödlök (liten)
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g rökt ål, skinn- och benfri
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 4 skånsk kavring, tunna skivor
  • smör, att breda på brödskivorna
  • 4 salladsblad

Till garnering

  • dillvippa
  • citron, klyftor
  • kvist persilja

Martins waldorfmacka

  • 30 g rotselleri
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 msk valnötter, hackade (eller hasselnötter)
  • 1 syrligt äpple
  • salt
  • peppar
  • 4 skånsk kavring, tunna skivor
  • Smör att breda på brödskivorna
  • 4 salladsblad
  • 100 g rökt kött, gärna av vilt , i tunna skivor (t ex vildsvin)

Gör så här

Pertans ålmacka

  1. Finhacka rödlöken och blanda den med crème fraichen i en bunke.
  2. Bryt ålen i lagom stora bitar och blanda ner dem.
  3. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen stå och dra i kylskåp en stund.
  4. Bred smör på kavringskivorna och skär av kanterna.
  5. Lägg ett salladsblad på varje bröd och fördela ålblandningen ovanpå.
  6. Garnera med dill och citron och servera.

Martins waldorfmacka

  1. Skala och strimla rotsellerin i mycket tunna strimlor.
  2. Lägg rotsellerin i en bunke och salta lite lätt. Låt stå i minst 1 timme för att saltet ska dra ut vätska och göra sellerin mjuk och fin.
  3. Krama ut vätskan ur sellerin och blanda i majonnäs, crème fraiche och de hackade nötterna.
  4. Finstrimla äpplet och tillsätt det. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  5. Bred på smör på kavringskivorna och skär av kanterna.
  6. Lägg ett salladsblad på varje bröd och fördela waldorfblandningen och det rökta köttet ovanpå.
  7. Garnera med en liten persiljekvist och servera.