Kalvdans med rabarberkompott och skrädmjölsdröm

Kalvdans med rabarberkompott och skrädmjölsdröm
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Kalvdans med rabarberkompott och skrädmjölsdröm

18 ingredienser

Per Morberg bjuder på en efterrättsbuffé med klassiska svenska smaker.

Råmjölk kallas den mjölk som korna producerar de första dagarna efter kalvningen. Råmjölken har hög proteinhalt, vilket gör att den koagulerar vid upphettning. Mjölken köper man direkt hos mjölkbonden och den går att frysa.

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

Kalvdans

  • 1 ägg
  • 1,5 l råmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk sötmandel, riven

Till garnering

  • malen kardemumma
  • rörsocker, till garnering

rabarberkompott

  • 6 rabarber
  • 1 kanelstång
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 skvätt sött vitt vin

Skrädmjölsdrömmar(ca 30 st)

  • 3 dl skrädmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 160 g smör

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa upp ägget i en bunke. Tillsätt råmjölk, socker, salt samt sötmandel och vispa ihop till en smet.
  3. Provstek eventuellt en tesked av smeten i en stekpanna på svag värme.
  4. Blir resultatet av provstekningen för hårt så späd smeten med lite vispgrädde. Om det blir för löst så tillsätt ett ägg.
  5. Häll smeten i vattensköljda, ugnståliga portionsformar och ställ formarna i en långpanna.
  6. Ställ in långpannan i ugnen och häll försiktigt hett vatten – upp till halva höjden på formarna – i långpannan.
  7. Grädda i vattenbadet tills kalvdanserna fått fast konsistens och lite färg på ytan, 10–20 minuter.
  8. Strö över kardemumma samt råsocker. Låt svalna och sedan stå i kylskåp över natten.
  9. Servera kalvdansen med rabarberkompott och dröm.

Rabarberkompott

  1. Skala och skiva rabarbern. Lägg den i en kastrull (ej aluminium) tillsammans med kanelstången.
  2. Rör ner sockret och vattnet och koka upp. Sänk värmen en aning och låt blandningen sjuda tills rabarbern mjuknat, 5–10 minuter.
  3. Rör om då och då och smaka eventuellt av med en skvätt sött vitt vin. Plocka upp kanelstången och låt kompotten svalna.

Skrädmjölsdrömmar

  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke.
  3. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en deg.
  4. Forma 30 kulor och lägg dem luftigt på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda drömmarna i ugnen i 25–30 minuter. Låt svalna.