Per Morbergs lyxiga räksoppa

Per Morbergs lyxiga räksoppa
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs lyxiga räksoppa

20 ingredienser

Per Morbergs räksoppa med Armagnac. Servera soppan i varma skålar och gärna med en god brödbit till.

Ingredienser

portioner
  • 500 g räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri, liten
  • 0,5 fänkål
  • 0,35 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist persilja
  • 0,5 dl Armagnac
  • 1 dl vitt vin
  • vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • vitpeppar, nymalen, efter smak
  • 1 lagerblad
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Skala räkorna.
  2. Hetta upp en kastrull tillsammans med olivoljan och smöret.
  3. Lägg i skalen och fräs under omrörning.
  4. Skölj och skär ner grönsakerna i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerblad, färska kryddor och paprikapulvret.
  5. Efter några minuter, häll i Armagnac och vitt vin (se upp för eventuell låga).
  6. Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl.
  7. Koka upp och skumma eventuellt av skummet.
  8. Låt sjuda i ca10-15 minuter.
  9. Sila av skalen och koka ner tills 1/3 återstår.
  10. Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
  11. Smaka eventuellt av med salt, nymalen peppar och kanske en skvätt Armagnac.
  12. Innan servering lägg ner räkstjärtarna och låt dem bli varma.
  13. Servera i varma tallrikar.