vatten, dubellt så mycket som sockret, i vikt räknat
Gör så här
Kompott
Skölj körsbären, ta bort ev. kvarvarande stjälkar.
Lägg körsbären i en stor glasburk, till vilken det finns ett tätt lock. Väj burk så stor så att den fylls helt.
Prova därefter hur mycket vatten man kan hälla ned i burken med körsbären, enklast genom att fylla den och tömma den ned i ett litermått med locket på glänt.
Häll den mängden vatten i en kastrull och tillsätt hälften så mycket socker i hekto räknat som vattenvolymen var i dl.
Koka upp så att sockret löser sig och låt det koka ngn minut till. Häll den kokande lagen över körsbären i burken ända upp till randen. Sätt på locket.
När burken svalnat ställ den i kylen. Ska kompotten sparas länge, ställ burken i frysen när den är kall.
Ananas
Skala ananasen, skär den i fyra klyftor och skär bort mitten om denna är hård. Skär klyftorna i tunna skivor.#
Lägg ned skivorna i en sauteuse med smält smör och häll på lite flytande honung. Skaka om, låt ananasen bli varm.
Vid servering
Se till att omgivningen är brandsäker, slå på en skvätt rom och tänd på. Servera. Låt gästerna ta körsbärskompott till.