Flamberad ananas med körsbärskompott

Flamberad ananas med körsbärskompott
Foto: tv4

Flamberad ananas med körsbärskompott

Av: Per - Kalmar

Från: Halv åtta hos mig

7 ingredienser

10 min + kompott

Fruktig dessert med ananas och körsbär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 ananas
  • 25 g smör
  • 2 msk honung, flytande
  • 0,5 dl rom

Kompott

  • surkörsbär, av något slag
  • strösocker
  • vatten, dubellt så mycket som sockret, i vikt räknat

Gör så här

Kompott

  1. Skölj körsbären, ta bort ev. kvarvarande stjälkar.
  2. Lägg körsbären i en stor glasburk, till vilken det finns ett tätt lock. Väj burk så stor så att den fylls helt.
  3. Prova därefter hur mycket vatten man kan hälla ned i burken med körsbären, enklast genom att fylla den och tömma den ned i ett litermått med locket på glänt.
  4. Häll den mängden vatten i en kastrull och tillsätt hälften så mycket socker i hekto räknat som vattenvolymen var i dl.
  5. Koka upp så att sockret löser sig och låt det koka ngn minut till. Häll den kokande lagen över körsbären i burken ända upp till randen. Sätt på locket.
  6. När burken svalnat ställ den i kylen. Ska kompotten sparas länge, ställ burken i frysen när den är kall.

Ananas

  1. Skala ananasen, skär den i fyra klyftor och skär bort mitten om denna är hård. Skär klyftorna i tunna skivor.#
  2. Lägg ned skivorna i en sauteuse med smält smör och häll på lite flytande honung. Skaka om, låt ananasen bli varm.

Vid servering

  1. Se till att omgivningen är brandsäker, slå på en skvätt rom och tänd på. Servera. Låt gästerna ta körsbärskompott till.