Här kan du använda många olika sorters nötkött, med eller utan ben. Även älgkött passar bra, om du har tillgång till det.
Ingredienser
8-900 g högrev (eller märgpipa)
2 gula lökar, i klyftor
1 morot, skivad
1 nötbuljongtärning
1 lagerblad
6-8 svartpepparkorn
1 krm timjan
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl silad buljong från koket
2 dl kaffegrädde
salt
peppar
färsk pepparrot, riven
Gör så här
Skär köttet i grytbitar och lägg dem i en gryta med grönsakerna. Smula ner buljongen, slå på vatten så att det precis täcker köttet och koka upp. Skumma ytan noga och tillsätt därefter kryddorna. Sjud köttet mört en dryg timme. Lägg upp kött och grönsaker.
Fräs smör och mjöl till såsen, späd med silad buljong och grädde och krydda. Koka 10 minuter och smaka sedan av såsen med salt, peppar och pepparrot.
Slå såsen över köttet. Servera kokt potatis och gärna lite extra pepparrot till.