Pepparkakshjärtan

Pepparkakshjärtan
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Pepparkakshjärtan

12 ingredienser

Gör gärna pepparkakshjärtan i olika storlekar. Spritsa namn på stora pepparkakshjärtan till placeringskort på julbordet.

Ingredienser

  • 11-12 dl vetemjöl
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 250 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl sirap
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 tsk hel nejlika
  • 1 ägg
  • mandelspån
  • Ugn: 225°

Gör så här

  1. Blanda 9 dl mjöl med bikarbonatet, mixa in smöret till en smuldeg.
  2. Vispa grädden hårt och vänd ner socker, sirap, kryddor och ägg i grädden.
  3. Arbeta in den i mjölet till en smidig deg. Lägg kallt 1 dygn.
  4. Arbeta degen på bakbordet och ta i så mycket mjöl som krävs för en smidig deg.
  5. Kavla en bit deg i taget och låt resten stå i kyl. Ta ut stora hjärtan med mått och lägg på plåt med bakpapper. Tryck fast en mandelflisa, grädda 6-8 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.