Älgkalvsytterfilé med västerbottentäckt rotfruktsgratäng

Älgkalvsytterfilé med västerbottentäckt rotfruktsgratäng
Foto: TV4

Älgkalvsytterfilé med västerbottentäckt rotfruktsgratäng

Av: Pelle Tengblad

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Älgkalvsytterfilé med västerbottentäckt rotfruktsgratäng som serveras med whiskeykokta lingon och smörstekta kantareller. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner
  • ca 800 g älgkalvsytterfilé
  • 250 g Västerbottensost, riven
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 0,5 kålrot
  • 0,5 rotselleri
  • 3 palsternackor
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 3 dl lingon (gärna frysta)
  • 6-8 cl whisky
  • 1 dl syltsocker
  • 4 dl kantareller (förvällda, eller ca 8 dl färska)
  • smör, att steka i
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Finputsa köttet i god tid före middagen (minst 3 timmar), lägg hela filén i en plastpåse och slå över någon dl rödvin samt salt och peppar.
  2. Lägg sedan påsen i en annan påse (för att minska läckage) och lägg den i kylen tills det är dags att börja med matlagningen.
  3. Tag fram köttet ur kylen innan du börjar med att skala och skiva rotfrukterna. Ett tips är att skiva kålroten lite tunnare, för den tar längs tid i ugnen.
  4. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem sedan på en skärbräda, ta en bred kniv och lägg den med bredsidan på klyftorna, tryck till och skiva sedan.
  5. Blanda alla rotfrukter i en skål tillsammans med vitlöken och lägg sedan i en ugnsfast form.
  6. Salta och peppra och slå över grädden. Avsluta med den rivna osten.
  7. Grädda i 225 grader tills den fått fin färg.
  8. Lägg under tiden lingon och socker i en kastrull, skvätt i whiskey och koka på svag värme några minuter.
  9. Ställ den åt sidan så att den svalnar något (ska serveras ljummen).
  10. Nu är det dags att steka köttet. Ta upp det ur marinaden och låt den rinna av. Jag brukar dela filén på mitten och bryna den i smör och endast krydda med salt.
  11. Lägg sen filén på ett ugnsfast fat och vänta tills gratängen är klar. Sänk värmen till 175 grader och sätt in filén.
  12. Stek den sen i ugn tills du är nöjd med resultatet. En så fin köttbit ska enligt mig serveras något blodig för att bäst ge akt på kvaliteten. Är du osäker är det lättast att använda sig av en köttermometer (blodig 55 grader).
  13. Medan köttet är i ugnen så steks kantarellerna i smör, och kryddas med salt och peppar.
  14. Skär köttet i breda skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Jag valde att lägga kantarellerna tillsammans med köttet för ögats skull.