Coq au vin

16 röster
35 min
4
Coq au vin
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Klassisk och mustig gryta med rödvin där tuppen ersatts med kyckling.

Visa mer
35 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g kycklinglårfilé (eller kycklingfilé)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 150 g färsk champinjon
  • smör- &rapsolja
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond, koncentrerad
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk majsstärkelse
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket.
  2. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela eventuellt svampen.
  3. Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna tills den fått färg.
  4. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock cirka 5 minuter.
  5. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
  6. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att
  7. Garnera gärna med färsk timjan och servera med exempelvis ris eller kokt potatis.
30 april 2009
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...