Coq au vin

Coq au vin
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Coq au vin

14 ingredienser

35 min

Klassisk och mustig gryta med rödvin där tuppen ersatts med kyckling.

Ingredienser

portioner
  • 500 g kycklinglårfilé (eller kycklingfilé)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 150 g champinjoner
  • smör- & rapsolja
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här

  1. Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket.
  2. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela eventuellt svampen.
  3. Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna tills den fått färg.
  4. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock cirka 5 minuter.
  5. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
  6. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att
  7. Garnera gärna med färsk timjan och servera med exempelvis ris eller kokt potatis.