Kokt färsk oxbringa med pepparrotsås

Kokt färsk oxbringa med pepparrotsås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Kokt färsk oxbringa med pepparrotsås

14 ingredienser

1h 50 min

Oxbringan ska koka länge och bli riktigt mör. Servera den med kokt potatis och pepparrotsås.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färsk bringa
  • 2 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • 0,5 rotselleri
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 6 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • salt

Sås:

  • 0,5 l buljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk färsk pepparrot, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg bringan i en rymlig gryta och fyll upp med vatten så att det täcker. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg ner dem i vattnet. Tillsätt kryddor.
  2. Koka upp och låt sen koka i cirka 1 1/2 timme.
  3. Lyft upp köttet och skär det i skivor.
  4. Koka ihop buljongen, vispgrädden, saltet och pepparn till en sås och smaka av med en riklig mängd pepparrot.
  5. Servera med kokt potatais, savoykål och morot som värmts lite i kokspadet.