Blodpudding

Blodpudding
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Blodpudding

14 ingredienser

1h 30 min

Gammal hederlig blodpudding sitter aldrig fel! Det är dessutom ganska enkelt att göra en själv. Svinblod brukar finnas att köpa fryst hos slaktaren.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 l svinblod
  • 3,5 dl lättöl (eller buljong)
  • 3,5 dl grovt rågmjöl
  • 1 rödlök, finhackad
  • 50 g späck, i små tärningar
  • 1 syrligt äpple
  • 0,5 dl smör, smält
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 tsk ingefära, mald
  • 0,25 tsk vitpeppar
  • 0,25 tsk malen kryddpeppar
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 tsk mejram, söndersmulad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Sila blodet och blanda det med ölen (eller buljongen) och rågmjölet. Skala och finhacka löken och tillsätt med alla övriga ingredienser utom späcket och äpplet.
  2. Vispa kraftigt. Rör sedan i späcket och äppeltärningarna. Stek ett prov och smaka av kryddningen.
  3. Smöra en 2 liters pastejform och häll smeten i den. Täck med smörat papper och sedan folie. Grädda puddingen i vattenbad i varm ugn i cirka 1 timme. Prova med sticka om puddingen är färdiggräddad.
  4. Låt puddingen svalna i formen. Ställ den i kylen över natten.
  5. Serveras stekt i skivor med stekt fläsk, äppelskivor stekta i socker och rårörda lingon.