Fredagslax

Fredagslax
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Fredagslax

12 ingredienser

30 min

Fredagslax på tre olika sätt med lättrimmad gurka och vitvins- eller senapssås.

Ingredienser

portioner
  • 1 laxsida (från en 6-7 kilos lax), fjällad
  • matolja
  • liqud smoke

Vittvinssås:

  • 2 dl vitt vin
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl grädde
  • 150 g smör
  • 1 knippe gräslök

Lättrimmad gurka:

  • 1 gurka
  • salt

Senapssås:

  • 2 msk skånsk senap
  • 1 förp crème fraîche

Gör så här

  1. Välj själv hur du vill tillaga din lax. Eller varför inte göra alla på en och samma gång:
  2. Grillad lax: Pensla laxen med olja och 2 droppar liqud smoke. Grilla laxen så att du får ett snyggt grillmönster, sedan in i ugnen i 2-3 min.
  3. Ångkokt lax: Ångkoka laxen i ångkokare i 2-3 min.
  4. Halstrad lax: Halstra laxen med salt, socker och nymald vitpeppar ca 30 sek på var sida. Sätt sedan in den i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter.
  5. Lättrimmad gurka: Skala gurkan och strimla den fint, med mandolinen eller potatisskalare. Värm gurkan i salt och det vatten som släpper från gurkan. Slå av och linda upp gurkan som garnityr till laxen.
  6. Vittvinssås: Finhacka löken och koka ner med vitt vin till hälften, slå sedan på grädden och reducera till hälften. Montera med små smörklickar. Smaka av med salt och vitpeppar, sila av.
  7. Senapssås: Blanda crème fraiche och senap, smaka av med salt och peppar.