Kroppkakor

Pelle Johansson
Pelle Johansson

Kroppkakor

5

14 ingredienser

Ingredienser

portioner8

Till degen:

  • 1 kg potatisar (kokta)
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Fyllning 1:

  • 3 morötter
  • 1 bit stjälkselleri
  • 400 g svamp (blandad, t ex skogschampinjoner)
  • 1 msk olja

Fyllning 2:

  • rimmat sidfläsk
  • gul lök
  • malen kryddpeppar

Sås:

  • 500 g smör
  • 100 g persilja

Rårörda lingon:

  • frysta lingon
  • strösocker

Gör så här

  1. Koka och pressa potatisen till mos. Tärna rotfrukter och svamp.
  2. Rök svampen (ca 4 min i ABU-rök) och stek rotfrukten i tärningar. Stek fläsket och löken till den andra fyllningen. Arbeta in äggen och gradvis mjölet i moset. Dela degen i 8 bollar och platta ut dem. Fördela fyllningen på kakorna. Knip ihop degen och koka kroppkakorna i vatten 5 min. Smält smöret och hacka eller mixa i persiljan. Stek kroppkakorna gyllenbruna och servera med persiljesmör och lingonen som rörs med socker.