Ugnsgratinerade blåmusslor med bechamelsås, vitlök och persilja.
Ingredienser
1 kg musslor
1 schalottenlök
2-3 klyftor vitlök
smör, att steka i
béchamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl parmesanost, riven
1 klyfta vitlök, pressad
basilika
persilja
salt
peppar
Gör så här
Skrubba musslorna och skölj dem under kallt rinnande vatten. Dra bort eventuellt skägg och kasta de som öppnat sig och inte sluter sig när du knackar på dem.
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs löken mjuk i en gryta med lite smör. Tillsätt vatten och musslor och låt koka.
Bechamelsås
Smält smöret och rör i mjölet. Rör ordentligt så att det inte bränns. Vispa i mjölk och grädde och låt koka i minst 5 minuter. Blanda i lite pressad vitlök, salt, svartpeppar, klippt persilja och 1 dl riven parmesanost i såsen.
Gratinera
Ta bort halva skalet från musslan och fyll den andra delen med blandningen. Klipp basilika och persilja och strö över resten av parmesanosten. Gratinera i ugnen på 225 grader tills musslorna fått fin gyllenbrun färg.