Gratinerade musslor med bechamelsås

Gratinerade musslor
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Gratinerade musslor med bechamelsås

14 ingredienser

Ugnsgratinerade blåmusslor med bechamelsås, vitlök och persilja.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg musslor
  • 1 schalottenlök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • smör, att steka i

béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • basilika
  • persilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skrubba musslorna och skölj dem under kallt rinnande vatten. Dra bort eventuellt skägg och kasta de som öppnat sig och inte sluter sig när du knackar på dem.
  2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs löken mjuk i en gryta med lite smör. Tillsätt vatten och musslor och låt koka.

Bechamelsås

  1. Smält smöret och rör i mjölet. Rör ordentligt så att det inte bränns. Vispa i mjölk och grädde och låt koka i minst 5 minuter. Blanda i lite pressad vitlök, salt, svartpeppar, klippt persilja och 1 dl riven parmesanost i såsen.

Gratinera

  1. Ta bort halva skalet från musslan och fyll den andra delen med blandningen. Klipp basilika och persilja och strö över resten av parmesanosten. Gratinera i ugnen på 225 grader tills musslorna fått fin gyllenbrun färg.