Bäckeoffe

0 röster
8
Visa mer
8
8 portioner

Du behöver

  • 500 g grisbog
  • 500 g lammbog
  • 500 g kalvbog
  • 1 kalvsvans
  • 1 grisfot
  • 2 lökar
  • 2 morötter
  • 2 purjolök
  • 2 kg potatis
  • 1 l Sylvaner vin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad
  • 1 kryddnejlika
  • salt, peppar
  • kryddor från Provence
  • lite vin
  • Deg:
  • 1 kg vetemjöl
  • 6 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk olja
  • salt

Gör så här

  1. Skär köttet kvällen innan i 4-5 cm stora tärningar och grönsakerna i ca 1 cm stora tärningar. Lägg allt i en bunke. Ha i peppar, vitlök, kryddorna och vinet på. Marinera över natten.
  2. Nästa dag: Skala potatisarna, skär de i rätt så grova skivor och salta.
  3. Gnid in Bäckeoffeform med en vitlöksklyfta.Lägg potatisarna i formen, ca 2-3 cm upp. Det marinerade köttet och grönsakerna ovanpå. Avsluta med potatisar.
  4. Lägg på bitar av skuren grisfot och kalvsvans. Häll över marinaden. Locket på. Förslut med en bröddeg. Ställ in i ugnen på 280 grader i 30-45 minuter. Sänk sedan till 180 grader och låt stå i 2,5 timmar till. Deg: blanda allt och baka över grytan.
15 november 2007
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept