Ärtsoppa med rimmat fläsk

Pelle Johansson

Ärtsoppa med rimmat fläsk

8 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 500 g torkade gula ärtor
  • vatten
  • 1 gul lök
  • 250 g magert rimmat fläskkött, i bit
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 tsk timjan eller mejram
  • 1 lagerblad
  • ev salt

Gör så här

  1. Gör så här
  2. Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad. Häll på 2 liter vatten. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka ca 1tim. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och ev salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan. Servera med senap.