Falafel med harissa eller sambal oelek

Falafel med harissa eller sambal oelek
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Falafel med harissa eller sambal oelek

9 ingredienser

20 min

Kikärtsbollar à la Mellanöstern. Falafel är vegetariskt och serveras ofta i pitabröd.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kikärtor [1 burk]
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 2 krm harissa (eller sambal oelek)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 msk smör- och rapsoljeblandning

Gör så här

  1. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken.
  2. Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och 1 msk smör-&rapsolja.
  3. Forma smeten till små ovala, platta bullar och stek dem på medelvärme i smör och rapsolja i en stekpanna cirka 2 minuter på varje sida.