Pekingkalkon med hoisinsås och srirachamajonnäs

POPULÄRT
koket.se
Pekingkalkon med hoisinsås och srirachamajonnäs
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Pekingkalkon med hoisinsås och srirachamajonnäs

21 ingredienser

90 m

Servera pekingkalkonen i ångade mandarinpannkakor, ångade baobröd eller minitortillas. Serveras med hoisinsås, srirachamajonnäs, gurka, salladslök och koriander. 

Tips! Mandarinpannkakor och baobröd finns i frysen på asiatiska livsmedelsbutiker!

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 1 hel kalkon, ca 4-5 kg
  • 3 msk sesamolja
  • 2 msk five spice
  • 3 purjolökar, i skivor
  • 10 cm ingefära, i tunna skivor
  • 10 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 1,5 l vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk svart risvinäger (eller balsamvinäger)
  • 0,5 tsk vitpeppar, nymald
  • ev 1 msk sriracha

Servering

  • 4-8 baobröd (eller minitortillas)
  • 2 dl hoisinsås
  • 1-2 gurkor, i långa tunna stavar
  • 8-10 salladslökar, i långa tunna stavar
  • 1 kruka färsk koriander

Srirachamajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk sriracha

Gör så här

  1. Fläk ut kalkonen genom att klippa bort ryggbenet. Tryck sedan ut kalkonen så den blir platt. Gnid in kalkonen med 2 msk sesamolja, salt och krydda med five spice runtom.
  2. Lägg hälften av purjolöken, vitlöken och ingefäran i botten av en baklåtspapperklädd plåt. Lägg kalkonen ovanpå och rosta i ugnen på 225 grader i 50-60 minuter. Kalkonen ska nå en temperatur på 68-72 grader när den är klar. Täck ev med aluminiumfolie på slutet om skinnet börjar bli för mörkt.
  3. Lägg kalkonens inkråm tillsammans med ryggbenet och resterande purjolök, vitlök och ingefära i en kastrull med 1,5 liter vatten och vin. Låt småputtra utan lock i ca 1 timme till det återstår ca 0,5 liter vätska. Sila av och häll i en mindre kastrull tillsammans med 1 msk sesamolja, soja, hoisinsås, farinsocker, vinäger, vitpeppar och ev sriracha. Låt koka ihop i 5 minuter.
  4. Ta ut kalkonen ur ugnen och låt vila i 10 minuter. Dra av skinnet och skär i strimlor. Lägg på ett litet uppläggningsfat. Skär eller riv kalkonkött i munstora bitar och lägg i en stor skål. Häll den reducerade såsen över köttet och vänd runt så allt kött täcks av den goda såsen. Smaka av med eventuellt mer soja, sesamolja, farinsocker eller salt.
  5. Lägg mandarinpannkakor, bao eller minitortillas på ett serveringsfat. Lägg hoisin, srirachamajonnäs, gurkstavar, salladslök och koriander i separata skålar och ställ fram fatet med det strimlade skinnet. Låt alla bygga ihop sina egna paket med pekingkalkon och de goda tillbehören. Äts bäst med händerna!