Pekannötkolapaj med hjortron och punschgrädde

koket.se
Pajer
Foto: Cecilia Hansson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Pekannötkolapaj med hjortron och punschgrädde

Av: Mattias Larsson, Cecilia Hansson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1,5 h

Underbar kolapaj med pekannötter, hjortron och punschgrädde.

Se Mattias Larsson laga receptet

logo

Ingredienser

Kolafyllning till pekanpajen

  • 125 g smör
  • 3 dl ljus sirap
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 ägg, lätt vispade
  • 200 g pekannötter, grovt hackade

Deg

  • 330 g vetemjöl
  • 100 g florsocker
  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk vatten
  • salt

Till servering

  • rårörda hjortron
  • punschgrädde, lättvispad

Gör så här

  1. Lägg samtliga ingredienser till degen i en degblandare. Blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen, cirka 3 millimeter tjock och tryck ut den i en pajform. Skär bort överbliven deg och frys den i ungefär en timme. Lägg aluminiumfolie i pajformen och fyll upp med torkade bönor.
  3. Ugnsbaka ca 7 minuter på 190 grader tills pajdegen ”stannat”. Lyft bort folien och bönorna.
  4. Lägg alla ingredienser utom pekannötterna och äggen till fyllningen i en kastrull. Låt detta sjuda några minuter, dra av från plattan och låt svalna.
  5. Rör sen ner de grovhackade pekannötterna och de lättvispade äggen i kolasmeten och häll i formen.
  6. Grädda i 175 grader i 35 minuter eller tills pajen stelnat. Servera ljummen med hjortronen och den lättvispade punschgrädden.