Oxfilé med rostade rotfrukter

Oxfilé med rostade rotfrukter
Foto: TV4

Oxfilé med rostade rotfrukter

Av: Paul - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1h 30 min

Oxfilé, svart och vit sås med rostade rotfrukter och grönsak.

Vintips:
Tokolosh Merlot 74 kr, art nr 2057

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé:

  • 800 g oxfilé
  • salt
  • svartpeppar

Rostade rotfrukter:

  • potatis
  • palsternacka
  • morot
  • olivolja
  • salt

Rödvinsås:

  • 1 morot (en bit)
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 4 dl rött vin
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 dl kalvfond (tjock)
  • färska örter (blandade, sammanbundna)
  • salt
  • peppar

Sås Bearnaise:

  • 150 g smör
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk färsk dragon
  • 2 kvistar persilja
  • 3 äggulor
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Rödvinssåsen

  1. Smält smöret försiktigt, lägg i grovhackad lök och morot. Värm försiktigt till löken blivit genomskinlig.
  2. Häll på vinet och låt det reducera till knappt hälften av vätskan återstår.
  3. Sila bort grönsakerna och ställ åt sidan.
  4. Karamellisera strösockret i en ren kastrull, tillsätt sedan tomatpurén och låt den koka tillsammans med sockret, rör hela tiden.
  5. Tillsätt rödvinsreduktionen med kalvfonden och örterna. Smaka av med salt peppar och ev lite socker. Justera tjockleken på såsen med rödvin eller vatten. Kasta bort örterna före servering.

Rotfrukterna

  1. Rosta potatis kålrot och morötter i ugn på ca 175° i 40-50 min. Börja med potatisarna som behöver ligga längst i ugnen, efter ca 15 minuter lägg in morötterna och sist palsternackan. Salta lätt före servering.

Oxfilé

  1. Stek köttet i en upphettad panna på båda sidor.
  2. När tryckmotståndet i köttet är ungefär samma som när man känner på handen mellan tummen och pekfingret är det klart.
  3. Låt det vila inlindat i folie i ca 15 min före servering.

Sås Bearnaise

  1. Smält smöret och låt det svalna helt.
  2. Finhacka 2 msk charlottenlök. Koka den tillsammans med vinägern, dragonen och persiljekvistarna.
  3. När nästan all vätska har kokat bort, tillsätt vattnet och ställ åt sidan. Om du vill ha en helt slät sås sila bort lökbitarna, annars plocka bort persiljekvistarna.
  4. Vispa ner äggulorna i blandningen.
  5. Ställ kastrullen i ett sjudande vattenbad (försiktigt, det får ej koka). Droppa försiktigt ned det smälta avsvalnade smöret under konstant vispning. Fortsätt vispa hela tiden.
  6. Tag av såsen från värmen före den uppnår ca 60° graders värme – eftersom den annars riskerar att skära sig.
  7. Servera alltsammans när såsen är färdig.