Hälleflundra med skaldjurssås och potatispuré med smak av västerbotten och timjan

Hälleflundra med skaldjurssås och potatispuré med smak av västerbotten och timjan
Foto: TV4

Hälleflundra med skaldjurssås och potatispuré med smak av västerbotten och timjan

Av: Patrik Johansson

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1h 30 min

Höstfärger till fina fisken.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g färsk hälleflundra

Skaldjurssås

  • 1 gul lök, strimlad
  • 150 g räkor med skal
  • 2 äpplen, i klyftor
  • 4 msk tomatpuré
  • vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk cognac
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Potatispuré

  • 600 g fast potatis, skalad
  • 2 dl mjölk
  • 40 g smör
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 knippe färsk timjan, hackad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Skaldjurssås

  1. Fräs lök, räkor och äpplen i kastrull.
  2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med ett tag.
  3. Tillsätt vittvin och koka ner till hälften.
  4. Häll i grädde och mjölk låt koka ca 30 minuter.
  5. Sila av och mixa slät.

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills potatisen är färdigkokt.
  2. Värm mjölk och smör i en kastrull.
  3. Häll av potatisen och tillsätt mjölk och smör.
  4. Vispa i hopp till en puré och tillsätt Västerbottensost och timjan.

Hälleglundra

  1. Stek hälleflundran på båda sidorna.
  2. Lägg i ugnssäker form och kör färdigt i ugn, 160 grader, i ca 10 minuter.