Mormors revbensspjällsgryta

Mormors revbensspjällsgryta
Patrik Jacobsson
Patrik Jacobsson

Mormors revbensspjällsgryta

Av: Patrik Jacobsson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Det här är en riktigt god gryta med revbensspjäll. Sereveras gör den bäst med gurksallad, kokt potatis, en knäckemacka och en immande kall pilsner.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 1 gul lök (stor)
  • 1,5 dl katrinplommon
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • majsstärkelse
  • vatten
  • salt
  • smör, till stekning

Gurksallad:

  • 1 gurka
  • 4 msk vatten, varmt
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk ättiksprit 12 %

Gör så här

  1. Värm upp en gjutjärnsgryta/stor kastrull.
  2. Bryn revbensspjällen i 1 msk smör tills de får lite färg.
  3. Skala och klyfta löken. Tillsätt den, katrinplommon, lagerblad, pepparkorn och 2 tsk salt.
  4. Häll på vatten så att det täcker. Låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet släpper från benen.
  5. Red av med grädde och maizena utrört i lite vatten.
  6. Gurksallad: Skala och hyvla gurkan tunt.
  7. Värm vattnet i en kastrull och tillsätt socker och ättiksprit.
  8. Häll lagen över gurkan och låt svalna.
  9. Servera revbensspjällen med gurksallad, kokt potatis, en knäckemacka och en immande kall pilsner.