Patate al forno con rosmarino

Patate al forno con rosmarino
Foto: Anna Huerta
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Patate al forno con rosmarino

20 ingredienser

1 h

Kycklingrullader fyllda med smakrik lök, salamiskivor och parmesanflagor blir riktigt gott tillsammans med ugnsbakad potatis med rosmarin.

Receptet är ur boken Mat från gudarnas stig, Bonnier Fakta.

Ingredienser

portioner
  • 2 kycklingfiléer (à ca 200 g)
  • 30 g rucolasallad
  • 25 g smör
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 30 g rucolasallad
  • 1 msk pinjenötter, rostade
  • 1 peperoncino (liten torkad chilifrukt)
  • 125 g salami (italiensk och tunnskivad)
  • 50 g parmesanost, i tunna flagor eller annan lagrad ost
  • olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 1 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Ugnspotatis

  • 6 potatisar
  • olivolja
  • 1,5 tsk torkad rosmarin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa kycklingfiléerna, lägg handflatan på en filé och skär försiktigt tre eller fyra tunna skivor på längden.
  3. Gör på samma sätt med den andra filén. Salta och peppra på skivornas båda sidor.
  4. Skölj och torka rucolan och skär bort stjälkarna.
  5. Smält smör i en stekpanna. Tillsätt vitlök och schalottenlök och fräs löken på låg värme i några 2-3 minuter utan att den tar färg.
  6. Lägg över i en bunke och låt svalna. Blanda i rucola, nötter, finsmulad peperoncino, salt och peppar.
  7. Fördela lökblandningen på filéskivorna men inte alltför nära kanterna, lägg på salamiskivor och parmesanflagor.
  8. Rulla ihop skivorna och fäst ihop med tandpetare.
  9. Värm olivolja i en stekpanna. Lägg i lökhalvan med snittytan nedåt i pannan och låt den fräsa långsamt i 3-4 minuter.
  10. Lägg ner rulladerna i pannan och bryn dem runt om tills de fått gyllenbrun färg.
  11. Tillsätt vin och späd eventuellt med någon sked vatten. Låt rulladerna puttra under lock i 10-15 minuter. Ta upp löken som kastas.
  12. Skeda över lite steksky på rulladerna och servera med potatisskivor.

Ugnspotatis

  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor.
  2. Smörj en ugnsform ca. 25 x 35 cm med olivolja.
  3. Sprid ut potatisskivorna jämnt i formen. Strö över rosmarin, salt och peppar.
  4. Stek dem i ugnen i ca. 15 minuter tills de känns mjuka och har fått en fin stekyta.