Pastagratäng med salsiccia och oliver

59 röster
45 min
4

Paolos variant på vardagsklassikern makaronipudding. Här ger färsk salsicciakorv och oliver smak till den här otroligt goda pastagratängen. Panko på toppen gör den extra frasig. 

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 350 g pasta, t ex rigatoni eller strozzapreti
  • 400 g färsk salsicciakorv
  • 1 rödlök
  • 1-2 dl bladpersilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 4 msk olivolja
  • 12 urkärnade svarta oliver
  • 25 g smör
  • 3-4 ägg
  • 2 msk parmesanost
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl panko (asiatiskt ströbröd)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull. När vattnet kokat upp lägg genast ner pastan och koka den ”al dente” enligt anvisning på förpackningen.
  3. Häll av pastan.
  4. Ta bort skinnet på korven och smula korvfärsen. Skala och finhacka rödlöken och persiljan. Grovhacka oliverna.
  5. Värm upp hälften av olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i den krossade vitlöksklyftan och fräs den i några minuter. Tillsätt rödlöken och stek den tillsammans med vitlöken i 2-3 minuter på låg värme tills den mjuknat.
  6. Blanda i salsicca och låt alltsammans steka i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliver och ställ åt sidan. Ta upp vitlöken och kasta den.
  7. Blanda den kokta pastan med salsiccafräset, persilja, resten av olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg smöret i en ugnsform som rymmer hela rätten. Ställ in i ugnen och låt stå tills smöret har smält. Häll över pastablandningen i formen och rör om så att allt blandas med smöret.
  9. Vispa upp äggen med parmesanost, salt och peppar. Häll äggblandningen över pastan och skaka lite på formen så att äggblandningen rinner ner. Strö över panko.
  10. Grädda pastagratängen tills äggsmeten har stannat och den har fått fin en gyllenbrun färg, ca 15 minuter.
19 januari 2019

Laddar fler recept...