Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten. Kontrollera att alla musslor är stängda. Öppna musslor knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Kasta även trasiga musslor.
För att få ut eventuell sand ur musslorna: låt dem ligga i rikligt med kallt, saltat vatten (ungefär 1 matsked salt per liter vatten) i 30 minuter, och häll sedan av vattnet. Upprepa proceduren tills vattnet är klart och fritt från sand.
Plocka upp och kasta de musslor som inte har öppnat sig. Sila av spadet och smaka av med salt. Ställ åt sidan så länge.
Låt bönorna rinna av och spola av dem med kallt vatten. Skär tomaterna i halvor, peta försiktigt ur kärnorna med en liten sked.
Lägg alla musslor i en kastrull med vatten, vin, lätt krossade vitlöksklyftor, persiljestjälkar, 0,5 tsk salt och 0,5 krm peppar. Lägg på ett lock och låt musslorna koka upp och sedan sjuda på svag värme i 3–5 minuter.
Koka pastan 1 minut kortare än anvisningen på förpackningen, spara lite av pastavattnet när du häller av pastan. Hetta upp olivolja med vitlöksklyftor och peperoncino i en stekpanna eller kastrull som rymmer hela rätten.
Lägg i tomater, salta och peppra och fräs dem, på god värme i ca 5 minuter, eller tills de börjar mjukna, men se till att de behåller sin form. Ta upp och kasta vitlök och peperoncino.
Blanda ner bönor och persilja i kastrullen med tomater. Späd med musselspadet, smaka av och tillsätt försiktigt musslorna. Blanda runt med den kokta spaghettin och tillsätt även lite av kokvattnet från pastan.