Pasta och köttbullar i kryddrik tomatsås

Kockens Pasta och köttbullar i kryddrik tomatsås
Foto: Jönsson Bilder

Pasta och köttbullar i kryddrik tomatsås

20 ingredienser

45 m

En klassisk vardagsräddare som går hem alla dagar i veckan - pasta med köttbullar och tomatsås.

Ingredienser

portioner

Tomatssås

  • 500 g grillad paprika, i olja [1 burk]
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • 1 tsk Kockens pepparmix
  • 1 tsk Kockens chilipulver
  • 1 tsk Kockens oregano
  • 1 tsk Kockens timjan
  • 1 tsk Kockens paprikapulver

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 2-3 krm Kockens svartpeppar malen
  • 1 ägg
  • 1-1,5 dl grädde

Tillbehör

  • 4 port pasta
  • 2 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Hacka avrunnen paprika grovt och hacka löken fint. Fräs paprika, lök och fint riven vitlök i lite av oljan från paprikaburken.
  2. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten och smulad buljongtärning. Krydda väl och låt alltsammans koka ihop på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av om eventuellt mer kryddor önskas tillsättas. För krämigare sås, tillsätt 1-2 dl kokbar grädde.
  3. Blanda färs med kryddor och ägg. Arbeta försiktigt in grädden lite i taget. Forma stora köttbullar med vattensköljda händer.
  4. Koka pastan enligt anvisning.
  5. Bryn köttbullarna runt om i smör och låt dem eftersteka i några minuter tills de är klara. Blanda nykokt pasta och tomatsås med köttbullar. Strö över rikligt med riven parmesan.