Blanda persilja med rivet citronskal och 1 tsk saft ur citronen. Tillsätt olivolja, lite salt och peppar. Pressa i vitlöksklyftan och rör ihop allt.
Tomatsås
Halvera tomaterna och dela löken men så att halvorna håller ihop.
Värm olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlöksklyftor, lökhalvan och peperoncino och låt fräsa i ett par minuter utan att det tar färg. Ta upp peperoncinon som kastas.
Tillsätt sedan tomathalvorna, basilika och salt. Låt såsen koka i 20-30 minuter. Lägg i oliverna efter halva tiden. Späd med några droppar vatten om det behövs.
Plocka upp löken och basilikastjälkarna som kastas.
Under tiden som tomatsåsen kokar: plocka isär den grillade kycklingen.
Koka upp lättsaltat pastavatten i en stor kastrull, lägg i pastan och låt den koka 1 minut mindre än den tid som anges på förpackningen. Pastan ska vara ordentligt ”al dente”. Häll av vattnet i ett durkslag och rör försiktig ner pastan i tomatsåsen. Blanda noggrant.
Servera pastan rykande het tillsammans med kycklingen på en stor tallrik. Skeda över tomatsås och strö över gremolata.