Pasta med svampbuljong, tryffelolja och parmesan

POPULÄRT
Pasta med svampbuljong, tryffelolja och parmesan
Foto: TV4
Erik Hammar
Erik Hammar

Pasta med svampbuljong, tryffelolja och parmesan

12 ingredienser

60 m

En perfekt rätt för dig som gillar svamp men inte gillar konsistensen. Här får nämligen pastan endast smak av en mustig svampbuljong. Servera med bladspenat och parmesan.

Ingredienser

portioner
  • 500 g champinjoner
  • 4 bananschalottenlökar, grovt hackade
  • 3 msk smör
  • 2 msk torkad dragon
  • flingsalt
  • 500 g torkad pasta (av god kvalitet)
  • 1 l vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk svart tryffelolja
  • 50 g bladspenat
  • parmesanost, riven

Gör så här

  1. Knåda sönder svampen till småbitar med hjälp av händerna.
  2. Fräs schalottenlöken mjuk i smöret i en stor kastrull i ca 2 minuter på medelvärme utan att den tar färg. Tillsätt den sönderknådade svampen med dragon och nypa flingsalt. Fräs i ca 3 minuter tills svampen börjat släppa vätska. Täck sedan med vatten, ca 1 liter. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
  3. Sila över svampbuljongen till en stekpanna genom en finmaskig sil. Låt buljongen koka ner till ca 3 dl återstår. Tillsätt kalvfond och grädde. Låt detta koka ihop ett par minuter och smaka av med tryffelolja och salt.
  4. Tillsätt bladspenaten ca 5 minuter innan servering.
  5. Koka pastan enligt förpackningen. Sila av vattnet genom ett durkslag och blanda upp med svampsåsen.
  6. Servera pastan i djupa skålar och toppa med rikligt med parmesan och några drag nymalen svartpeppar.