Pasta carbonara, Jakob af Petersens recept

Pasta carbonara, Jakob af Petersens recept
Foto: TV4

Pasta carbonara, Jakob af Petersens recept

Av: Jakob af Petersens

Från: Efter stängning

14 ingredienser

45 m

Pasta carbonara på Jakobs vis med hemgjord pasta, gräddig sås och en hint av vitlök och basilika!

Ingredienser

portioner

Pasta

  • 4 dl durumvetemjöl
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja

Sås

  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

garnityr

  • 10 blad basilika (finstrimlade)
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 2 äggulor

Gör så här

  1. Måtta upp mjölet och häll ut som en hög på bänken, gör en stor grop i mjölet och tillsätt äggen och oljan. 
Knåda ihop degen till en smidig och elastisk deg. Om degen blir för fuktig, tillsätt lite mer mjöl, alternativt om degen blir för torr, tillsätt lite kallt vatten.
  2. När degen är färdig, lägg degen i en liten skål och plasta så att degen inte torkar. Placera skålen i kylen, låt vila i 15-20 minuter.
  3. Strimla fläsket och stek i en panna.
 Stek löken i olivoljan i en mellanstor kastrull, löken ska inte brynas. Tillsätt det stekta fläsket.
 Slå på grädden och låt puttra, smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
  4. Skär pastadegen i fem mindre bitar och kavla ut degen på grövsta falsen för att sedan köra på mellanfalsen och slutligen på den tunnaste falsen. Mjöla pastaarken lätt med durumvete så att dem inte klibbar ihop. När alla fem ark är gjorda kör du arken genom tagliatellefalsen.
  5. Koka pastan i rikligt saltat vatten i 3-4 minuter. Medan pastan kokar, värm på såsen.
  6. Slå av vattnet och häll på lite olivolja så att pastan inte klibbar ihop. Forma pastan till en ”cylinder” med en kökspincett, slå på sås, strö över parmesan, en äggula och garnera med lite strimlad basilika.