Päronpaj med aprikos

Päronpaj med aprikos
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Päronpaj med aprikos

10 ingredienser

Bästa aprikospurén finns i barnmatshyllan! Den passar utmärkt till denna läckra päronpaj, som även får fin smak av mandel som du rostar i torr stekpanna.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,25 dl vatten, kallt
  • 1 ägg, uppvispat till pensling

Fyllning:

  • 5-6 päron, skalade och delade
  • 3 dl strösocker
  • 5 dl vatten
  • 1 bit kanelstång
  • 1 förp aprikospuré
  • 1 förp mandelsplitter, rostade

Gör så här

  1. Nyp ihop smör och mjöl och arbeta in vattnet till en slät deg. Täck med plast och kyl degen 1 timme.
  2. Värm ugnen till 225°. Ta undan 1/4 av degen, kavla resten och klä en pajform. Nagga bottnen och ställ formen kallt en stund.
  3. Koka en lag av socker och vatten, lägg i kanelstången och päronhalvorna och koka päronen knappt mjuka. Skär dem i klyftor och fördela dem över pajbottnen. Bred aprikospuré och rostad mandelflis över. Kavla ut resterande deg, sporra remsor och lägg dem som galler över. Pensla med ägg och grädda ca 25 minuter.