Päron med knäcktäcke och vaniljglass

Päron med knäcktäcke och vaniljglass
Foto: TV4

Päron med knäcktäcke och vaniljglass

Av: Göran - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

40 m + tid i frysen

Ugnsbakade päron toppade med knäcktäcke och serverade med hemmagjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tips!

Förbered glassen kvällen innan då den behöver tid i frysen.

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl standardmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker

Päron i ugn

  • 8-10 päron (väl mogna) finns på burk
  • 100 g mandelspån
  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk standardmjölk

Servering

  • grädde (eller glass)

Gör så här

Glass

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstången och de urskrapade fröna i en rostfri kastrull.
  3. Vispa äggulor och socker luftigt.
  4. Häll den varma gräddblandningen över äggulorna, häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
  5. Sjud blandningen till 85°, eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Den får inte koka! Ta av från värmen.
  6. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Låt glassmeten stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten för bästa resultat.
  7. Sila av och kör glassmassan i glassmaskinen i ca 20 minuter tills den stelnar.

Päron i ugn

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Lägg päronen med den platta sidan ner i en ugnssäker form.
  3. Koka upp smöret med socker, grädde samt mjölk.
  4. Rör ner mandel samt mjöl och koka upp.
  5. Häll smeten över päronen och grädda i ugn i 7–10 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun yta.

Servering

  1. Servera päronen med vispad grädde eller glass.