Parmigiana di melanzane - Dante Zias recept

POPULÄRT
Parmigiana di melanzane - Dante Zias recept
Foto: Dante Zia
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Parmigiana di melanzane - Dante Zias recept

14 ingredienser

60 m

Parmigiana di melanzane är något jag vuxit upp med, och ätit det mycket både nere i Italien men också hos min italienifierade mormor! Hennes är alltid bäst! Rätten fungerar utmärkt som vegetarisk huvudrätt med en frisk sallad som sällskap. Det fungerar även ypperligt som tillbehör till kött och på buffébordet. Det bästa jag vet är att doppa nybakad foccacia i "slattarna" från Parmigianan. Zia later! /Dante

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1,5 kg aubergine
  • grovt salt
  • 1 l frityrolja

Tomatsås

  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl olivolja
  • 500 g mozzarellaost
  • 150 g parmesanost, riven
  • färsk basilika
  • salt, peppar, socker
  • ev rödvinsvinäger

Gör så här

Aubergine

  1. Skiva auberginen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i en bunke eller på en bricka, strö över grovsalt. Placera en vikt på auberginen och låt stå i minst 30 minuter.
  2. Skölj därefter av auberginen i kallt vatten och torka med hushållspapper.

Mozzarella

  1. Dela mozzarellan i små bitar och häng av i sil.

Tomatsås

  1. Fräs gul lök och vitlök i lite av olivoljan på medelhög värme i 2-3 minuter.
  2. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa i ytterligare 2-3 minuter. Häll på rödvinet och låt det koka in.
  3. Tillsätt de krossade tomaterna och resterande olivolja. Smaka av med salt, socker och eventuellt lite rödvinsvinäger.

Aubergine, del två

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Torka bort saltet och vätskan som dragits ur auberginen med hushållspapper.
  3. Fritera auberginen i frityrolja (170 grader) tills de blir gyllenbruna. Placera på hushållspapper.
  4. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en ugnsform.
  5. Tillaga i ugnen i 40 minuter. Låt svalna något före servering.