Tagliatelle con salsa di pomodorini

Tagliatelle con salsa di pomodorini
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Tagliatelle con salsa di pomodorini

11 ingredienser

Färsk pasta med tomatsås.

Ingredienser

portioner

Pasta:

  • 3,5-4 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • eller 400 gram färsk tagliatelle (färdigköpt)

Tomatsås:

  • 500 g körsbärstomater
  • 1 gul lök
  • 2 basilikastjälkar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5-1 tsk salt
  • parmesanost, riven

Gör så här

  1. Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten.
  2. Vispa upp äggen och häll ner dem i gropen, tillsätt olivolja och salt. Arbeta samman till en slät och smidig deg.
  3. Strö mjöl på en arbetsyta och kavla ut degen, med en mjölad kavel, till en tunn platta.
  4. Vrid degplattan när den kavlas ut, så att den tunnas ut lika mycket över hela plattan (eller kavla ut i pastamaskin).
  5. Vik pastaplattan dubbel och skär med en vass kniv ut pastaremsor som är 1 cm breda.
  6. Skär tomaterna i bitar och dela löken.
  7. Värm upp olivoljan i en kastrull. Fräs löken i kastrullen tills den är gyllenbrun. Plocka upp lökbitarna som kastas.
  8. Tillsätt tomater, basilika och salt. Låt puttra under lock på svag värme i 20 minuter. Smaka av med salt.
  9. Koka pastan 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
  10. Blanda pastan med lite av såsen.
  11. Servera pastan rykande het med tomatsås, färskriven parmesanost och ett par basilikablad på toppen.