Tagliatelle al forno con funghi, piselli e formaggio (Capello di Garibaldi) (Garibaldis hatt)

Tagliatelle al forno con funghi, piselli e formaggio (Capello di Garibaldi) (Garibaldis hatt)
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Tagliatelle al forno con funghi, piselli e formaggio (Capello di Garibaldi) (Garibaldis hatt)

15 ingredienser

Pastagratäng, täckt med skinka och fylld med tagliatelle, svamp ärtor och ost.

Ingredienser

portioner
  • 350 g tagliatelle
  • 300 g svamp, skivade (t ex champinjon eller kantareller)
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 g färska ärter (eller djupfrysta)
  • 0,25 gul lök
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 350 g kokt skinka, skivad
  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 150 g ost, mild, skuren i små tärningar
  • 150 g ost, mellanlagrad, skuran i små tärningar
  • 150 g ost, vällagrad, skuren i små tärningar
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Lägg i vitlök och låt fräsa lätt i någon minut, utan att den tar färg. Tillsätt svampen och stek tills vätskan kokat in. Häll i olivolja och stek svampen tillsammans med vitlöken i 5 minuter, salta och peppra. Ta upp vitlöken som kastas.
  3. Koka ärtorna ”al dente” i lättsaltat vatten. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs den gula löken i oljan tillsammans med ärtorna i 5 minuter. Ta upp löken som kastas. Häll över svamp och ärtor i en skål tillsätt parmesan och rör om.
  4. Smörj en ugnsform noggrant med smör. Kläd formen med skinkskivor så att de helt täcker formen och når lite över kanten. Vispa upp äggen.
  5. Koka pastan i lättsaltat vatten tills den är ”al dente”. Låt pastan snabbt rinna av i ett durkslag. Häll över pastan i en stor skål, lägg i smör och blanda. Tillsätt svamp, ärtor, ost och ägg, smaka av med salt och peppar. Rör om och häll över pastablandningen i ugnsformen. Vik in skinkan som ligger över kanten på formen.
  6. Grädda i ugn, 15-20 minuter.
  7. Stjälp upp gratängen och skär den i portionsbitar.