300 g svamp, skivade (t ex champinjon eller kantareller)
1 klyfta vitlök
150 g färska ärter (eller djupfrysta)
0,25 gul lök
1 dl parmesanost, riven
350 g kokt skinka, skivad
125 g smör
3 ägg
150 g ost, mild, skuren i små tärningar
150 g ost, mellanlagrad, skuran i små tärningar
150 g ost, vällagrad, skuren i små tärningar
olivolja
salt
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Lägg i vitlök och låt fräsa lätt i någon minut, utan att den tar färg. Tillsätt svampen och stek tills vätskan kokat in. Häll i olivolja och stek svampen tillsammans med vitlöken i 5 minuter, salta och peppra. Ta upp vitlöken som kastas.
Koka ärtorna ”al dente” i lättsaltat vatten. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs den gula löken i oljan tillsammans med ärtorna i 5 minuter. Ta upp löken som kastas. Häll över svamp och ärtor i en skål tillsätt parmesan och rör om.
Smörj en ugnsform noggrant med smör. Kläd formen med skinkskivor så att de helt täcker formen och når lite över kanten. Vispa upp äggen.
Koka pastan i lättsaltat vatten tills den är ”al dente”. Låt pastan snabbt rinna av i ett durkslag. Häll över pastan i en stor skål, lägg i smör och blanda. Tillsätt svamp, ärtor, ost och ägg, smaka av med salt och peppar. Rör om och häll över pastablandningen i ugnsformen. Vik in skinkan som ligger över kanten på formen.
Grädda i ugn, 15-20 minuter.
Stjälp upp gratängen och skär den i portionsbitar.