Pettole con fagioli

Pettole con fagioli
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pettole con fagioli

9 ingredienser

Färsk pasta med tomat och bönor.

Ingredienser

portioner

Pastadeg:

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl vatten
  • eller 400 g färsk bandpasta (färdigköpt)
  • 2 dl torkade vita bönor (eller 200 g små vita bönor på burk)
  • 400 g körsbärstomater
  • 2 färska lökar (eller gul lök)
  • 10 färska basilikablad, strimlade
  • 3-4 msk olivolja
  • 0,5-1 tsk salt

Gör så här

  1. Blötlägg de torkade bönorna i vatten enligt anvisningarna på paketet (8-10 timmar).
  2. Koka bönorna i nytt lättsaltat vatten på svag värme i ca 1 timme, tills de mjuknat. Skölj av med kallt vatten.
  3. Dela löken i fyra delar och skär tomaterna i små bitar.
  4. Värm olivolja i en kastrull och lägg i lök. Låt löken fräsa i några minuter, tills den fått lite färg.
  5. Plocka upp löken som kastas men lämna kvar ett par bitar.
  6. Tillsätt tomatbitar, basilika och salt.
  7. Koka tomatsåsen på låg värme i 30 minuter. Ställ åt sidan.
  8. Lägg mjölet på en arbetsyta.
  9. Tillsätt vatten, lite i taget för att inte få en kladdig deg. Arbeta degen tills den är fast och smidig.
  10. Kavla ut degen till en mycket tunn platta, ca 30 x50 cm (eller pastaplattor utkavlade i pastamaskin).
  11. Vik pastaplattan dubbel och skär med en vass kniv pastaremsor som är 1-1 ½ cm breda. (pastamaskin kan användas).
  12. Pudra över med lite mjöl.
  13. Koka pastan, 2-3 minuter i lättsaltat vatten.
  14. Häll av pastavattnet men spara lite vatten för spädning av tomatsåsen.
  15. Blanda bönor och pasta i en kastrull.
  16. Häll över lite tomatsås men spara av såsen för att fördela ovanpå portionerna.
  17. Rör om och värm snabbt. Späd eventuellt med pastavatten och smaka av med salt och peppar.
  18. Servera på en djup tallrik. Skeda över lite tomatsås på toppen och lägg några basilikablad överst.