Pasta con salsa di pomodori del ragú
Foto: TV4
Pasta con salsa di pomodori del ragú
Ingredienser
Kött till tomatsåsen:
- 600 g kalvhögrev (kalvbringa eller kalvbog) en stor skiva eller
- en lite tjockare skiva som delats på
- mitten utan att den skurits igenom helt. Köttskivan viks ut som
- en fjärilskotlett och plattas till för att få en rejäl rullad)
- 500 g tjocka revbensspjäll, delad i bitar
- 75 g grissvål, en bit på 15 x 18 cm
- 1 klyfta vitlök, hackad
- 0,5 dl persilja, hackad
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- hushållssnöre
Tomatsås:
- 700 g passerade tomater
- 375 g krossade tomater
- 1 gul lök, skuren i bitar
- 1 dl olivolja
- 1,5 tsk salt
- 0,5 krm strösocker
- 1,5 dl rött vin
- 500-800 g ziti (eller annan lång ihålig pasta)
- alt. penne (mängden anpassas till antal personer)
Gör så här
- Pastasås: Bred ut kalvköttet och platta ut köttet med handflatan.
- Fördela vitlök, persilja, olivolja salt och peppar på köttskivan.
- Rulla ihop och knyt om med hushållssnöre eller lägg i ett nät.
- Salta och peppra på grissvålen, rulla ihop och knyt om med hushållssnöre.
- Värm upp olivolja i en stor kastrull, tillsätt gul lök och fräs den utan att den tar färg.
- Lägg i kalvrullad, revbensspjäll och svålrulle och låt dem fräsa i några minuter. Vänd bitarna så att de bryns runt om.
- Tillsätt vin och låt grytan koka långsamt i 5-10 minuter utan lock.
- Häll i tomater, en nypa socker och salt, lite i taget och låt koka i ca 1- 1 ½ timme under lock.
- Smaka av med salt och peppar. Ragún är klart när köttet känns riktigt mört.
- Lyft ur köttingredienserna tills du har en slät sås kvar.
- Bryt den långa pastan i 7 cm långa bitar.
- Koka den i en kastrull med saltat vatten, enligt anvisningarna på paketet.
- Låt pastan rinna av.
- Häll snabbt tillbaka pastan i kastrullen och rör ner lite av tomatsåsen.
- Servera pastan i en djup tallrik, häll lite tomatsås på toppen och strö över parmesanost.