Linguine con cavolfiori, pane tostato e pan grattato tostato - pasta med blomkål och chili

Linguine con cavolfiori, pane tostato e pan grattato tostato - pasta med blomkål och chili
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Linguine con cavolfiori, pane tostato e pan grattato tostato - pasta med blomkål och chili

11 ingredienser

En krallig och annorlunda pastarätt. Parmesanosten och krutongerna tillsammans med de små blomkålsbuketterna ger en mättande primo piatto med mild och rund smak.

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta (linguine eller bavette eller någon annan lång pasta)
  • 300 g blomkål
  • 3 skivor formfranska
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl olivolja
  • 2 små torkade chilifrukt (peperoncino)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1,5 dl parmesanost, färskriven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skölj blomkålen och dela den i små buketter.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg ner blomkålen i
  3. kastrullen och låt koka i 3−5 minuter. Passa blomkålen noga, den
  4. ska vara al dente (ha ordentligt tuggmotstånd). Häll av vattnet.
  5. Kantskär formbrödet och skär sedan brödskivorna i små tärningar.
  6. Rosta tärningarna ljusbruna i en torr stekpanna. Häll över krutongerna
  7. på ett fat och ställ åt sidan.
  8. Rosta ströbrödet i en torr stekpanna i 2−3 minuter. Rör flitigt och
  9. passa noga så att det inte bränns vid.
  10. Häll oljan i en kastrull, tillräckligt stor för att rymma hela pastarätten.
  11. Lägg i chili och vitlök och fräs varsamt på låg värme utan
  12. att det tar färg, ca 10 minuter. Ta upp och kasta vitlök och chili.
  13. Ställ kastrullen åt sidan.
  14. Bryt pastan i 5 cm långa bitar och koka den al dente i en kastrull
  15. med lättsaltat vatten. Häll av vattnet, men spara ca 1 dl i en kopp.
  16. Ställ kastrullen med oljan på medelvarm platta och blanda snabbt
  17. men försiktigt i en skvätt av det sparade pastavattnet, pasta,
  18. blomkål, krutonger, ströbröd, persilja och parmesanost. Spara
  19. några skedar parmesan till serveringen. Smaka av med salt och
  20. peppar och rör om tills allt är väl blandat.
  21. Servera pastan i djupa tallrikar. Strö över lite parmesan.