eller torkad pasta, gnocchi eller annan kort pastasort
Köttfärssås:
400 g köttfärs
700 g passerade tomater
2 klyftor vitlök, hela
3 msk olivolja
2 basilikastjälkar
salt
peppar
4 ägg
250 g mozzarellaost
100 g pecorinoost, riven (romano)
Gör så här
Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten.
Kläck ner ägget i gropen och tillsätt vatten, lite i taget.
Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns klibbig.
Låt degen vila i kylskåp, ca 20 minuter.
Gör under tiden köttfärssåsen.
Värm olivolja i en stor stekpanna, lägg i vitlöksklyftorna och låt dem fräsa i några minuter utan att de tar färg.
Lägg i köttfärs och bryn den.
Tillsätt de passerade tomaterna, basilika, salt och peppar. Låt koka i 30 minuter. Späd med lite vatten om det behövs.
Ta upp vitlöken som kastas.
Koka äggen och låt dem kallna.
Skär äggen och mozzarellan i små bitar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i bitar och rulla ut dessa till tunna längder.
Skär längderna i små bitar, ca 1 cm, rulla dem på arbetsytan till små ovala rundlar. Sätt pekfingret på bitarna, tryck till lite och rulla dem till små pastagnocchis.
Koka gnocchin i lättsaltat vatten i 2-3 minuter, låt rinna av och häll över dem i en skål.
Blanda ner lite av tomatsåsen, hälften av äggen, mozzarellan och pecorinon i skålen.
Häll lite köttfärssås i botten på de ugnseldfasta portionsformarna och lägg i ett lager av gnocchiblandningen. Häll över lite köttfärssås och fortsätt att varva ingredienserna. Avsluta med köttfärssås och med pecorino strödd överst.