Vitello al forno con salsa di verdure

Vitello al forno con salsa di verdure
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Vitello al forno con salsa di verdure

9 ingredienser

Kalvstek i ugn med sås av grönsaker.

Ingredienser

  • 1,5 kg kalvstek (i nät)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 bit stjälkselleri (av den nedre delen av en knippe)
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 3-4 morötter
  • 1 gul lök, skivad
  • ca 1 l buljong av två köttbuljongtärningar
  • 1,5 dl vitt vin
  • 4 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll mjölet på en tallrik.
  3. Rulla steken i mjöl så att mjölet täcker steken runt om.
  4. Värm lite av olivoljan i en stekpanna.
  5. Lägg i steken och bryn den runt om.
  6. Flytta över steken i en ugnseldfast form med resten av olivoljan i botten. Ställ åt sidan.
  7. Skölj och skär selleri, morötter och lök i bitar.
  8. Lägg dem i formen med köttet och fräs dem i några minuter tillsammans med köttet.
  9. Tillsätt buljong och vin, låt puttra i ytterligare några minuter.
  10. Sätt in formen i ugnen i ca 1,5 timme. Ös några gånger under stektiden.
  11. Ta steken ur ugnsformen och låt den svalna insvept i aluminiumfolie.
  12. Förbered under tiden såsen: Passera buljong- och grönsaksblandningen med hjälp av en passerapparat eller passervagga. Håll såsen varm.
  13. När köttet kallnat skär steken i tunna skivor.
  14. Varva, på ett serveringsfat, köttet med den varma härliga såsen.