Trota al forno

Trota al forno
Foto: Lina Eriksson/Bonniers
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Trota al forno

Av: Paolo Roberto

Från: Mina fastrars mat

16 ingredienser

Jag har aldrig förstått idén med att dränka fisken i sås. Man äter väl fisk för att man gillar smaken av den? Med zia Alfonsinas tillagningssätt lyfter kryddor och fyllning smaken till nya höjder.

Ingredienser

portioner
  • 4 portionsstora rödingar eller regnbågslaxar, fjällade och urtagna
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Fyllning

  • 2 dl purjolök, strimlad
  • 2 dl persilja, hackad
  • 4 färska basilikablad, strimlade
  • 0,5 citron, saften av
  • 1 vitlök, pressad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • citronklyftor, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Klipp bort fenorna på fiskarna, men behåll gärna huvudena (klipp då bort gälarna) och stjärtfenorna. Skölj fiskarna noga och torka av med hushållspapper.
  3. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.
  4. Salta och peppra fiskarna runtom och inuti, och fyll dem med örtblandningen. Lägg fiskarna i en smord ugnsfast form och häll vinet och oljan runt dem. Pensla fiskarna med lite olivolja och strö över ströbröd.
  5. Sätt in formen i ugnen och stek de fyllda fiskarna i 30–35 minuter. Ös försiktigt med vin- och olivoljeblandningen efter 10 minuter, och därefter ytterligare några gånger under tillagningen. Späd med mer vin om det behövs.
  6. Servera fiskarna hela på fat med lite silad vinsky och citronklyftor.