Jag har aldrig förstått idén med att dränka fisken i sås. Man äter väl fisk för att man gillar smaken av den? Med zia Alfonsinas tillagningssätt lyfter kryddor och fyllning smaken till nya höjder.
4 portionsstora rödingar eller regnbågslaxar, fjällade och urtagna
0,5 dl ströbröd
2 dl vitt vin
2 msk olivolja
salt
vitpeppar
Fyllning
2 dl purjolök, strimlad
2 dl persilja, hackad
4 färska basilikablad, strimlade
0,5 citron, saften av
1 vitlök, pressad
2 msk olivolja
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
citronklyftor, till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Klipp bort fenorna på fiskarna, men behåll gärna huvudena (klipp då bort gälarna) och stjärtfenorna. Skölj fiskarna noga och torka av med hushållspapper.
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Salta och peppra fiskarna runtom och inuti, och fyll dem med örtblandningen. Lägg fiskarna i en smord ugnsfast form och häll vinet och oljan runt dem. Pensla fiskarna med lite olivolja och strö över ströbröd.
Sätt in formen i ugnen och stek de fyllda fiskarna i 30–35 minuter. Ös försiktigt med vin- och olivoljeblandningen efter 10 minuter, och därefter ytterligare några gånger under tillagningen. Späd med mer vin om det behövs.
Servera fiskarna hela på fat med lite silad vinsky och citronklyftor.