Arancini con pecorino - risbollar med parmesan och persilja

Arancini con pecorino - risbollar med parmesan och persilja
Foto: Jonas Hallqvist

Små frasiga mästerverk av ris som har en tendens att slinka ner i ett nafs.

Receptet ger 6 bollar.

15 maj 2009

Du behöver

  • 1 dl arborio- eller avorioris
  • ca 2.5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 0.5 dl färskriven parmesanost
  • 0.5 dl finhackad persilja
  • 50 g pecorino0st
  • salt och peppar
  • ev. lite mjöl
  • ströbröd
  • solrosolja till fritering

Gör så här

  1. Koka riset under lock i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna, men skölj inte av riset för det ska behålla sin klibbighet.
  2. Häll riset i en skål och blanda i ägg, parmesanost, persilja, salt och peppar.
  3. Skär pecorinon i 6 kuber.
  4. Forma det lite klibbiga riset till 6 stora fasta bollar och gör en grop i mitten av varje boll. Tillsätt lite mjöl om degen känns för lös. Tryck ner en ostkub i varje grop och tillslut med riset så att osten hamnar i mitten.
  5. Häll ströbröd på en flat tallrik och tryck och rulla risbollarna försiktigt i det. Se till att ströbrödet fäster runt om.
  6. Värm upp rejält med solrosolja i en stekpanna och fritera risbollarna tills de blir härligt gyllenbruna och krispiga runt om. Lägg dem på ett hushållspapper för att rinna av. Servera direkt.
Kommentera receptet

Fler goda recept