Skölj och tärna alla grönsaker i ca 5-7 mm stora bitar. Purjolöken delas i tunna “ringar”. Bind ihop rosmarinen och lagerbladen så att de är lätta att ta ut ur soppan senare.
Hetta upp olivolja i en gryta. När oljan är varm lägger du i morötter, stjälkselleri, rödlöken och purjulöken. Låt svettas 2-3 minuter. Lägg därefter i lagerblad/rosmarin-knytet.
Lägg i borlottibönorna om de är färska. Är de färdigkokta adderas de istället i slutet av tillagningen.
Häll på vatten så att det täcker alla grönsaker. Låt koka 2-3 minuter.
Lägg i pumpan. Låt koka 2 minuter.
Fortsätt samma procedur (lägg i, koka 2 min, täck med vatten) med potatis respektive blomkålen.
Låt koka 25 minuter med locket på.
Lägg därefter i tomater, zucchini och ärtor och låt koka 2-3 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med några droppar god olivolja samt nyklippt krasse.