Pomodori e zucchine alla brace - augberginespett

Pomodori e zucchine alla brace - augberginespett
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pomodori e zucchine alla brace - augberginespett

10 ingredienser

Inte bara gott och nyttigt utan också ett riktigt snyggt spett som smakmässigt passar ihop med nästan allt grillat.

Ingredienser

portioner
  • 2 zucchini
  • 16 cocktail- eller körsbärstomater
  • 16 färska basilikablad
  • 0,5 tsk salt

marinad

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk vatten
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj zucchinin och skär i ½ cm tjocka skivor.
  2. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg ner
  3. zucchiniskivorna i skålen och rör om så att marinaden täcker.
  4. Täck över med plastfolie och marinera i kylskåp i minst 1 timme.
  5. Tänd grillen.
  6. Skär tomaterna i halvor och blanda försiktigt ner dem i marinaden
  7. tillsammans med den färdigmarinerade zucchinin.
  8. Trä på ett grillspett upp några skivor zucchini, två tomathalvor
  9. med fruktköttet vänt mot varandra och med ett basilikablad
  10. emellan.
  11. Fortsätt att varva så tills du har ett välladdat, vackert
  12. spett. Strö över lite salt. Upprepa proceduren med de resterande
  13. spetten, och spara lite av marinaden till pensling.
  14. Grilla grönsaksspetten i ca 5 minuter, vänd och grilla lika länge
  15. på andra sidan. För att undvika att grönsakerna vrider sig på
  16. spettet vid vändning – använd en stekspade. Pensla då och då
  17. med marinaden.
  18. De här grönsaksspetten är lika goda till fisk som till kött.