8 små kronärtskockor, carciofini (färska av god kvalitet)
8 klyftor vitlök
8 msk persilja
4 msk olivolja
4 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Tänd grillen.
Skär av kronärtskockornas stjälk, lämna ½ cm från fästet.
Skölj av dem och banka på toppen med handflatan så att kockans blad vidgas för att ge plats åt fyllningen.
Finhacka vitlök och persilja. Fördela fyllningen mellan kronärtskockornas blad.
Salta, peppra och droppa olivolja i skockorna.
Tryck ihop bladen så att fyllningen hålls på plats.
Lägg kronärtskockorna på grillen. Grilla dem tills bottnarna känns mjuka. Pröva med en sticka eller försiktigt med en liten vass kniv efter 40 minuter. Grilltiden varierar beroende på kronärtskockornas storlek och kvalitet. För en jämnare grillning kan ett stycke fuktigt tyg läggas över skockorna. Tyget ska hållas fuktigt under hela grilltiden, så att det inte fattar eld.
När kronärtskockorna är färdiggrillade plockas de yttre bladen bort och en liten bit av den kvarvarande stjälken. Låt dem kallna.
Carciofinin serveras som förrätt eller som grönsak.