Insalata di finocchio ed arance - fänkåls- och citrussallad

Insalata di finocchio ed arance - fänkåls- och citrussallad
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Insalata di finocchio ed arance - fänkåls- och citrussallad

11 ingredienser

Det här är en relativt ny sallad på mitt matbord. Men sedan jag fick receptet så har den blivit en av favoriterna. Den har en frisk citrussmak med en salt brytning som passar jättebra till fisk.

Ingredienser

portioner
  • 2 fänkålshuvuden, små
  • 1 rödlök
  • 12 gröna oliver, urkärnade
  • 12 svarta oliver utan kärnor
  • 2 apelsiner
  • 2 msk kapris

dressing

  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 1 msk apelsin, färskpressad
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj och ansa fänkålen, dela den på längden och skär bort den lilla
  2. stocken. Skär av den gröna blasten.
  3. Skiva fänkål och rödlök tunt och skär oliverna i halvor.
  4. Skala apelsinerna och skär med vass kniv bort den vita hinnan. Skär
  5. sedan ut skinnfria filéer ur klyftorna. Spara den saft som rinner ut till
  6. dressingen.
  7. Blanda samman olivolja, citron- och apelsinsaft, salt och peppar i en
  8. salladsskål.
  9. Tillsätt fänkål, rödlök, oliver, kapris och apelsinklyftor,
  10. och blanda noga men försiktigt.
  11. Lägg upp fänkålssalladen på assietter eller i små skålar, skeda över
  12. lite extra dressing och servera.