Ciampelle - friterade munkar

Ciampelle - friterade munkar
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Ciampelle - friterade munkar

11 ingredienser

Receptet räcker till cirka 20 stycken munkar.

Ingredienser

Deg

  • 25 g jäst
  • 1 dl mjölk, rumstempererad
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 ägg
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 potatisar, kokta och skalade
  • solrosolja, för fritering
  • strösocker för att strö över

Gör så här

  1. Deg: Finsmula jästen i en liten skål, slå över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Lägg i socker, salt, citron, ägg, smör och pressa med en potatispress ner potatisen direkt i gropen. Tillsätt jästblandningen och knåda samman till en smidig deg. Tillsätt ytterligare mjöl om degen känns kladdig. Dela degen i fyra bitar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i 5 bitar och rulla ut varje bit till längder på cirka 20 cm. Forma en ring av varje bit och lägg ändarna lite omlott och tryck till dem lite lätt så att de inte släpper vid fritering. Lägg munkarna på en lätt mjölad bricka eller stor form och låt jäsa under duk i 2 timmar.
  2. Fritering: Häll olja i en gryta, upp till 3-4 cm från kastrullens botten. Hetta upp oljan. Friteringstemperaturen ska vara 180 grader. Kontrollera temperaturen med hushållstermometer eller med en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt när oljan är klar för fritering.Lägg munkarna i grytan och fritera tills de är gyllenbruna och frasiga . Vänd dem en gång under friteringstiden.
  3. Låt munkarna rinna av på hushållspapper och vänd dem i ett fat med strösocker. Serveras helst nyfriterade.